Gruczno to jedna z kociewskich wsi na skraju powiatu świeckiego. To niezwykle urokliwe miejsce stało się miejscem spotkania w ramach II Walnych Plachandrów. To zlot Kociewiaków i sympatyków Kociewia, którego ideą jest integracja i promocja tego regionu.

– Pomorze to piękna i bogata w historię i walory przyrodnicze kraina, a tworzą ją także Kociewiacy i ta idea legła u podstaw zorganizowania takich spotkań – powiedział Tomasz Damaszek, pomysłodawca i organizator Walnych Plachandrów. – Nazwa to w gwarze kociewskiej spotkanie, plotki wśród znajomych – dodaje prof. Maria Pająkowska-Kensik.

Plachandry rozpoczęły się od uroczystej mszy, po której licznie przybyli uczestnicy przeszli na miejsce Festiwalu Smaku. Podczas spotkania w Grucznie coś dla siebie znaleźć mogą nawet najbardziej wybredni smakosze. Wybór był ogromny. Spore ilości wędlin, serów, kiełbas itp. Nie zabrakło także piw i nalewek. Ale Festiwal Smaku w Grucznie to nie tylko jedzenie. Były także stoiska z rękodziełami, starociami czy przyborami kuchennymi. Jak co roku, organizatorzy przygotowali dla zwiedzających mnóstwo atrakcji, jak choćby pokazy psów pasterskich, a także pokazy warzenia piwa, wikliniarstwa oraz wyrobu produktów z mleka. To doskonała forma promocji i kultywowania lokalnej kociewskiej tradycji na domowych stołach w dniu codziennym.


Jednym z elementów spotkania było wręczenie nagród:

  • „Ambasador Kociewia” kategoria zbiorowa – Towarzystwo Miłośników Ziemi Tczewskiej w Tczewie.
  • „Perełka Kociewia” – Oskar Ludwiczak, ZKP oddział Kociewski w Tczewie.

(ZKP, oddział w Tczewie)