Gofry bez białka jaja kurzego. Przepis dla małego alergika

Gofry to idealny pomysł zarówno na słodkie śniadanie, jak i pyszny deser. Podawane z bitą śmietaną, owocami czy dżemem zachwycą każde podniebienie. Jednak, aby danie było idealne, niezbędna jest dobra gofrownica gofry nie wyjdą też bez odpowiedniego przepisu. Mimo, że ciasto na gofry zazwyczaj zawiera jajka, to można je również przygotować dla dzieci z alergią na białko jaja kurzego. RTV Euro AGD przedstawia idealny przepis na gofry dla małego alergika.

Gofrownica gofry idealne – RTV Euro AGD podpowiada, na co zwrócić uwagę.

Dobry przepis na gofry to podstawa, ale nie gwarancja sukcesu. Chcąc przygotować gofry, należy również zadbać o odpowiednią gofrownicę, a kluczowa jest tu moc sprzętu. Im większa moc, tym większa szansa, że gofry będą chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku. Na co jeszcze zwrócić uwagę wybierając sprzęt? Przede wszystkim na ilość gofrów, które można jednocześnie smażyć. Dla dużej rodziny można kupić gofrownicę nawet z 8 płytkami – to pozwoli na zjedzenie świeżego i pysznego deseru wszystkim osobom jednocześnie. Chcąc dodać odrobinę finezji daniu, można pokusić się o zakupienie sprzętu, w którym przygotowuje się gofry o nietypowym kształcie np. serc.

Gofrownica gofry przepis dla małego alergika.

Dzieci borykające się z alergią powinny ściśle przestrzegać zaleceń żywieniowych i diety eliminacyjnej. Spożywanie produktów, na które dziecko ma alergie może spowodować nieprzyjemne dolegliwości, a nawet negatywne konsekwencje zdrowe. Eliminacja białka jaja kurzego może być trudna do eliminacji, ale jest możliwa, a dieta nie musi być przyczyną znacznych wyrzeczeń żywieniowych. Oto przepis na gofry bez jajek.

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka maślanki lub mleka
1 – 2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki masła
opcjonalnie: kilka kropli aromatu waniliowego lub skórka z cytryny bądź pomarańczy
olej do smażenia

Przygotowanie:

Masło roztopić i odstawić do przestudzenia. Gofrownicę posmarować za pomocą pędzelka niewielką ilością oleju. Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać trzepaczką lub zmiksować, tak żeby w cieście nie było grudek. Na rozgrzaną gofrownicę wylewać ciasto i piec na złoty kolor. Podawać na gorąco lub zimno. Jeśli chcemy gofry pozostawić do wystudzenia, to najlepiej położyć je na kratce, żeby nie zrobiły się gumowe. Gofry można podawać z marmoladą, dżemem, cukrem pudrem lub bitą śmietaną.